|
|
Vroeger was het altijd spannend toen we de omslag openden met de foto's die van de ontwikkelcentrale kwamen. Waren ze gelukt? Wat scheef? Te donker?
Niets aan te doen. En als je het zelf in de hand wilde houden was je toe aan een donkere kamer en een klein chemisch labo om ze zelf te ontwikkelen.
Gelukkig bracht de digitale fotografie daar verandering in en liggen "degelijke" foto's binnen het bereik van bijna iedereen. Mits een pc (en vermits je hier bent heb je er eentje), een beetje handigheid en een fotobewerkingsprogramma geraak je er wel. En die programma's zijn er in alle soorten, maten en gewichten. Van de hele simpele, met enkel de basis bewerkingen tot de hele professionele die heel performant zijn. Maar dat alles heeft ook zijn prijs. Momenteel zijn er heel wat performante programma's die gratis te vinden zijn op het internet. En voor de doorsnee amateurfotograaf zijn deze zeker meer dan voldoende. Aan de meer geavanceerde programma's zoals Photoshop, Lightroom of ON1 hangt dan wel een prijskaartje. En wat dikwijls onderschat wordt is dat er een zekere kennis nodig is om er het maximum uit te halen. Hou er dus rekening mee dat je niet alleen moet investeren in het programma maar ook in een opleiding om er mee te werken. Zelf werk in meestal met ON1 en voor meer grafische toepassingen Adobe Photoshop. Daarnaast zijn er andere toepassingen die dan weer performant zijn op een bepaald gebied: DXO en Topaz voor ruisonderdrukking, Portrait Pro voor het bewerken van portretten van personen. Maar door de grote keuze kan met hier soms wel "te" ver gaan met een serieus prijskaartje tot gevolg. Gelukkig biedt de laatste versie van ON1 ook topprestaties in al deze deelgebieden. |